Nederland scoort gemiddeld vergeleken met andere westerse landen, als je kijkt naar percentage van het inkomen dat in de koffers van de staat verdwijnt. Maar rijke alleenstaanden betalen in Nederland relatief veel belasting.
Dat blijkt een nieuw rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, waarin is gekeken naar de belastingdruk op het inkomen in de 34-OESO-landen in 2014.
Hoewel het soms anders voelt, is de belastingdruk op inkomen uit werk in Nederland niet extreem hoog is, maar gemiddeld. Het gaat dan om het percentage van de arbeidskosten – inclusief werkgeverslasten – dat uiteindelijk niet in handen van de werknemer belandt. Ook is rekening gehouden met toeslagen zoals huurtoeslag en aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek.
Meer inkomstenbelasting
Gemiddeld zijn inwoners van de 34 OESO-leden, naast de Europese landen ook Australië, de VS en een aantal landen in Azië en Zuid-Amerika, de afgelopen vier jaar meer belasting gaan betalen.
Dat komt niet zozeer omdat de belastingen zijn verhoogd, maar meer omdat de toeslagen niet zijn aangepast aan bijvoorbeeld inflatie of dat aftrekposten zijn afgeschaft en/of versoberd, constateert de OESO. In andere woorden: bezuinigen hebben geleid tot een hogere belastingdruk op inkomen, zonder dat het gemiddelde tarief is verhoogd.
Grote verschillen tussen landen
De kloof tussen het bruto inkomen (inclusief werkgeverslasten) en het netto-inkomen (inclusief toeslagen en subsidies) is voor alle OESO-landen gemiddeld 36 procent. De verschillen tussen de landen zijn wel groot.
Wie weinig inkomstenbelasting wil betalen, is het beste af in Chili. In het Zuid-Amerikaanse land komt de inkomstenbelasting ongeacht de samenstelling van het gezin, nooit hoger uit dan een procent of acht.
Het slechtst ben je opvallend genoeg af in België. Wie bijvoorbeeld meer dan 167 procent van het gemiddelde inkomen verdient, betaalt bij onze Zuiderburen maar liefst 60 procent belasting.
Nederland zit meestal zo op het gemiddelde, maar meer welvarende singles - dat wil zeggen alleenstaanden zonder kinderen die meer dan 167 procent van het gemiddelde inkomen verdienen - betalen relatief veel: 43 procent belasting tegenover 40 procent gemiddeld.
Alleenstaande ouders met twee kinderen komen er in Nederland juist heel goed vanaf met een belasting op inkomen van gemiddeld 11,6 procent. Het is overigens niet de allerbeste plek om als alleenstaande ouder te wonen: in Ierland en Nieuw-Zeeland betaalt de gemiddelde alleenstaande ouder helemaal geen belasting; hij of zij krijgt geld toe.
Bekijk hieronder de interactieve grafiek van de OESO met daarin het percentage inkomstenbelasting wat je in de verschillende OESO-landen effectief betaald afhankelijk van je gezinssamenstelling. 'AW' staat voor 'Average Wage', het gemiddelde inkomen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl